niedziela, 11 marca 2012
Kotlety rybne
W piątek byłam z córka w sklepie , prosiła o kupno kotlecików rybnych w kształcie rybek . Powiedziałam jej ,że spróbujemy same takie zrobić . Kupiłam 3 kostki mrożonych filetów rybnych .W domu rozmroziłam je i zmieliłam razem z cebulą , na fotce jest bułka ale zrezygnowałam z niej na rzecz wczorańszych ziemniaków które w niewielkiej ilości zostały mi z obiadu i chciałam je wykorzystać jako spoiwo masy .
Dałam tez trochę mąki ziemniaczanej ale lepiej było by dodać żółtko zamiast tej mąki , niestety jajek w domu nie miałam .
Po wymieszaniu zmielonej ryby z ziemniakami i mąką ziemniaczaną, solą , pieprzem ziołowym , otrzymałam gęsta masę . W salaterce przyszykowałam bułkę tartą wymieszaną , papryką i odrobiną barszczu czerwonego w proszku . Panierka nabrała dzięki temu czerwonego koloru .
Masę rybną po trochu wykładałam na stolnice( warto podłożyć folię spożywczą , aby się nie kleiło ), i foremkami wykrawałam różne kształty .
Potem panierowałam w mojej panierce i smażyłam na tłuszczu .