Podaję przepis na sos pomidorowy ,który robię do gołąbków ,może komuś się przyda i zrobi zamiast ,kupować chemiczne mieszanki w torebkach .Z podanych poniżej ilości wychodzi 0,5 l sosu , jeśli to
potrzebuje mniej niech weźmie połowę wszystkich składników .
1.Potrzebujemy 1/8 kostki masła ten trójkącik na fotce :)Nie skąpimy i nie zamieniamy na margarynę !
2.W dużym garnku rozpuszczamy na niewielkim ogniu masło , uwaga masło lubi się szybko podpalać i potem sos będzie gorzki.
3. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do rozpuszczonego tłuszczu dwie łyżki mąki .łyżki do zupy nie łyżeczki .
4.Garnek nadal jest zdjęty z ognia .Mieszamy energicznie mąkę z tłuszczem
5.Otrzymujemy taka jakby kaszkę .
6. Teraz do garnka poleci polowa tego koncentratu pomidorowego .Czyli 90g .jak poleci ciut wiecej to też tragedii nie będzie
7. Mieszamy koncentrat z tą "kaszką" co otrzymaliśmy wcześniej .Garnek nadal jest zdjęty z ognia .
8. Wlewamy
dwie szklanki zimnej !wody i energicznie mieszamy . Aż wszytko ładnie
się rozprowadzi . Teraz jest moment na dodanie przypraw.Dodajemy do sosu
płaską łyżeczkę cukru łagodzi jego ostry kwaśny smak .Jeśli ktoś używa
kostek rosołowy to wrzuca jedną i ma z głowy.Jeśli nie to solimy według
gustu .Dodajemy przyprawy co kto lubi np bazylię ,pieprz ziołowy
,czosnek,pieprz zwykły .Zawsze jest lepiej mniej dosolić ,a później
jeszcze dodać więcej .ja czosnek dodaję w ten sposób ,że obieram ząbek
nacinam go na krzyż tak aby trzymał się w jednym kawałku i wrzucam do
sosu .nadaje on wtedy zapach potrawie i jednocześnie można go łatwo
zlokalizować i wyjąc .
9.Teraz
wstawiamy dopiero garnek na nieduży ogień .Bierzemy do ręki mątewkę i
energicznie mieszamy.Nie odchodzimy od garnka i nie sprawdzamy FB w tym
czasie .Trzeba być przy garnku cały czas !!
10.No i teraz mieszamy , mieszamy mieszamy :))
11. Dalej
mieszamy :))aż sos zacznie gęstnieć najpierw po bokach garnka . teraz
zmniejszamy ogień na absolutne minimum i ze dwie minuty gotujemy .
12.I proszę sos gotowy.Teraz jest czas na ewentualne poprawki w smaku ,próbujemy,jeśli za mało soli solimy ,jeśli wyszedł nam za gęsty dodajemy wody,aż do uzyskania odpowiedniej gęstości .Jeśli lubimy sos z dodatkiem śmietany ,to po zdjęciu z ognia ,dodajemy . Ja używam śmietankę z kartonika ,ładnie się rozprowadza w sosie i nie zbija w grudki.Całość robi się około 10 minut może ciut dłużej i jest proste bardzo łatwe prawda ?