środa, 7 marca 2012

Placuszki z kaszy mannej

Słońce błysnęło i zrobiło nadzieję na wiosnę , ale niestety znów jest zimno i popaduje śnieg. Nie wiem jak robią to inne osoby ale mi wciąż brakuje czasu, pomimo iż wstaje o 6 rano , a kładę się po 23 wciąż jest wiele spraw i rzeczy , które nie wykonane kłują w oczy i sumienie . Wczoraj na kolacje zrobiłam dzieciom placuszki z kaszy mannej . Dzień wcześniej gotowałam kaszę część zjedliśmy resztę schowałam do lodówki i na drugi dzień myślałam jak ją wykorzystać . Kasza była bardzo gęsta , dodałam do niej jajko , szklankę mąki , łyżeczkę proszku do pieczenia i dobrze wymieszałam aby nie było grudek . Na patelni smażyłam na oleju racuszki , gorące posypałam cukrem pudrem . Myślę ,że to ciekawy sposób na wykorzystanie kaszy .

10 komentarzy:

  1. Jak zwykle Twoja pomysłowość mnie zaskakuje i... zawstydza! U Ciebie chyba nic się nie marnuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Edyta super przepis, bardzo prosty i smaczny, ja to bym polała jeszcze mlekiem z wanilią, kasza manna tak wchłonie to;-)pamiętam mojej babci leguminę właśnie z takim mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam az sie głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny prosty przepis, chętnie skorzystam Edyta to taki smaczny podwieczorek;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kaszy manny racuchów to jeszcze nigdy nie jadłam. Ale wygląd mają takich "typowych". Pozdrawiam. Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają niezwykle smakowicie, uwielbiam kaszę, ale takiego zastosowania nie znałam - wchodzę w to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robie podobnie i uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  8. aż mi ślinka cieknie, ciekawe czy moim dzieciom przypadly by do gustu bo racuchy z maślanki uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  9. własnie smaze ale mi sie przyklejaja do patelni,dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba było mąki dodac wiecej pewnie kaszka nie była tak gęsta jak moja .

    OdpowiedzUsuń