Potrzebujemy
jeden mały jogurt naturalny lub mała śmietanę ( 250 ml) do tego
jedno jajo , łyżka czubata cukru , łyżeczka płaska sody , szczypta soli .
Miksujemy, można tez zamieszać wszytko widelcem mikser nie jest
konieczny.
Wsypujemy 2 szklanki mąki mieszamy łyżką aż się połączy.
Zagniatamy
ciasto , nie może być zbyt gęste bo wtedy pączki są dość twarde , jak
będzie za luźne to będzie się kleić do stolnicy a paczki będą potem
nasiąkać tłuszczem podczas smażenia . Ciasto ma być bardziej miękkie niż
na pierogi .
Wałkujemy
na stolnicy na grubość około 1cm . ja wycinałam kółka przykrywką od
dezodorantu :))) bo kieliszków w moim domu nie ma .
tyle wyszło
Rozgrzewamy powoli tłuszcz i na niedużym ogniu smażymy z obu stron na rumiano.
tak wyglądają w przekroju
czekamy, jak wystygną posypujemy cukrem pudrem.wyszło tego całkiem sporo :)) smacznego.
nie polecam jeść na gorąco ,bo czuć wtedy posmak sody . najlepsze są jak wystygną.