środa, 4 września 2013

Gotować każdy może -pączusie w 30 minut

Potrzebujemy jeden mały jogurt naturalny lub mała śmietanę ( 250 ml) do tego jedno jajo , łyżka czubata cukru , łyżeczka płaska sody , szczypta soli . Miksujemy, można tez zamieszać wszytko widelcem mikser nie jest konieczny.

 Wsypujemy 2 szklanki mąki mieszamy łyżką aż się połączy.

 Zagniatamy ciasto , nie może być zbyt gęste bo wtedy pączki są dość twarde , jak będzie za luźne to będzie się kleić do stolnicy a paczki będą potem nasiąkać tłuszczem podczas smażenia . Ciasto ma być bardziej miękkie niż na pierogi .

 Wałkujemy na stolnicy na grubość około 1cm . ja wycinałam kółka przykrywką od dezodorantu :))) bo kieliszków w moim domu nie ma .

 tyle wyszło

 Rozgrzewamy powoli tłuszcz i na niedużym ogniu smażymy z obu stron na rumiano.

 tak wyglądają w przekroju

 
czekamy, jak wystygną posypujemy cukrem pudrem.
wyszło tego całkiem sporo :)) smacznego.
  nie polecam jeść na gorąco ,bo czuć wtedy posmak sody . najlepsze są jak wystygną.

9 komentarzy:

  1. Edytko skąd bierzesz te pomysły :)
    Pączusie wyglądają baaardzo apetycznie, dla mnie pączki to czarna magia, a te wyglądają na łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zwykle: smacznie, kolorowo i elegancko! Pozdrawiam bardzo serdecznie.baw60

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko - aż mi ślinka cieknie na ten widok:) na pewno skorzystam z przepisu - tylko poczekam na okres karnawałowy:) EWA

    OdpowiedzUsuń
  4. Edyta! myślałaś nad zebraniem swoich przepisów w łatwiej dostępny sposób? szukam tego na pastę z ciecierzycy ale nie mogę się dokopać- może jakaś osobna zakładka na blogu z przepisami?

    OdpowiedzUsuń
  5. Myslałam nad uporządkowaniem i zebraniem tego w jednym miejscu , ale nie umiem tego zrobić . jesli ktos by zechciał mi pomóc w uporzadkowaniu postów byłabym wdzięczna .

    OdpowiedzUsuń
  6. w blogerze można tworzyć na górze zakładki, dużo osób ma na blogach tak porobione. A ja nie wiem gdzie to się ustawia :( może dziewczyny na forum by pomogły :) wtedy mogłabyś np utworzyć zakładkę przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I tak kusic czlowieka blisko polnocy?:) Pysznosci ,mniam:)

    OdpowiedzUsuń