Potrzebujemy
jeden mały jogurt naturalny lub mała śmietanę ( 250 ml) do tego
jedno jajo , łyżka czubata cukru , łyżeczka płaska sody , szczypta soli .
Miksujemy, można tez zamieszać wszytko widelcem mikser nie jest
konieczny.
Wsypujemy 2 szklanki mąki mieszamy łyżką aż się połączy.
Zagniatamy
ciasto , nie może być zbyt gęste bo wtedy pączki są dość twarde , jak
będzie za luźne to będzie się kleić do stolnicy a paczki będą potem
nasiąkać tłuszczem podczas smażenia . Ciasto ma być bardziej miękkie niż
na pierogi .
Wałkujemy
na stolnicy na grubość około 1cm . ja wycinałam kółka przykrywką od
dezodorantu :))) bo kieliszków w moim domu nie ma .
tyle wyszło
Rozgrzewamy powoli tłuszcz i na niedużym ogniu smażymy z obu stron na rumiano.
tak wyglądają w przekroju
czekamy, jak wystygną posypujemy cukrem pudrem.wyszło tego całkiem sporo :)) smacznego.
nie polecam jeść na gorąco ,bo czuć wtedy posmak sody . najlepsze są jak wystygną.
9 komentarzy:
Edytko skąd bierzesz te pomysły :)
Pączusie wyglądają baaardzo apetycznie, dla mnie pączki to czarna magia, a te wyglądają na łatwe :)
U Ciebie jak zwykle: smacznie, kolorowo i elegancko! Pozdrawiam bardzo serdecznie.baw60
o matko - aż mi ślinka cieknie na ten widok:) na pewno skorzystam z przepisu - tylko poczekam na okres karnawałowy:) EWA
Edyta! myślałaś nad zebraniem swoich przepisów w łatwiej dostępny sposób? szukam tego na pastę z ciecierzycy ale nie mogę się dokopać- może jakaś osobna zakładka na blogu z przepisami?
Myslałam nad uporządkowaniem i zebraniem tego w jednym miejscu , ale nie umiem tego zrobić . jesli ktos by zechciał mi pomóc w uporzadkowaniu postów byłabym wdzięczna .
Takiego pączka to bym zjadła!
Przepis jest trzeba zrobić :))
w blogerze można tworzyć na górze zakładki, dużo osób ma na blogach tak porobione. A ja nie wiem gdzie to się ustawia :( może dziewczyny na forum by pomogły :) wtedy mogłabyś np utworzyć zakładkę przepisy :)
I tak kusic czlowieka blisko polnocy?:) Pysznosci ,mniam:)
Prześlij komentarz