Podaję jak zrobić sernik , kiedy sera brak . Najlepiej skorzystać z mojego przepisu na robienie domowego twarogu .
http://roxannahcv.blogspot.com/2011/09/jak-zrobic-domowy-twarog.html
1kg sera
4-5 jajek
szklanka cukru
1/2 margaryny lub masła roztopionego , ale nie gorącego
2łyżeczki proszku do pieczenia
budyń śmietankowy lub waniliowy
Blachę smarujemy tłuszczem , wysypujemy okruszkami herbatników a na spód dajemy dużo pokruszonych herbatników to będzie dno naszego sernika . Teraz do dużej miski dajemy wszystkie składniki i miksujemy melakserem na gładką masę ale dość gęstą . Jesli masą jest zbyt gęsta dodajemy w trakcie miksowania śmietanę lub jogurt . Masa powinna być tak gęsta aby można było ją nakładać łyżką a nie lejąca jak płyn . Można tez miksować wszytko w melakserze , chodzi o to aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączyły. Masę wylewamy na pokruszone herbatniki , pieczemy w 170-160stopniach przez 1 h aż wierzch się zrumieni . Sernik można polać rozpuszczoną czekolada lub posypać po prostu cukrem pudrem . Sernik w czasie pieczenia rośnie a potem opada i nie należy się tym martwić bo i tak jest pyszny .
Ja miałam duzo maślanki zrobiłam z niej dwa duże sery a potem z części sera super sernik .
Pochwalę się też moim ostatnim nabytkiem , w komisie z używanymi rzeczami z Niemiec wyszperałam piękny pojemnik na śledzie , kosztował mnie tylko 10zł i uważam ,że jest absolutnie idealny :)