Mam sprawdzony przepis na paprykę robię ja co roku i zawsze wszystkim smakuje jest jędrna chrupiąca i nie psuje się .
Ja robię ją "na oko " ale podaję proporcje .
4kg papryki może być różnokolorowa .
1 duża główka czosnku
6dkg soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10% można dać słabszy
3\4 szklanki oleju .
Paprykę należy pokroić w dowolne kawałki ja kroję w nieduże kwadraty .czosnek w plastry . Posypujemy solą dodajemy cukier i olej i odstawiamy na 4 godziny aby puściło sok . Potem dodajemy ocet .
Paprykę z powstałym "sokiem " wkładamy do słoików upychając łyżeczką.
Nieduże słoiki np dżemówki pasteryzujemy 10 minut jeśli paprykę pasteryzuje się zbyt długo robi się miękka .
5 komentarzy:
bardzo dziękuje
Jak tu wchodzę dostaję dziki apetyt. ;))
Jak mi sie wydaje, ze z braku pieniedzy moje zycie musi byc szare i ograniczone, pokazujesz mi Edytko, ze moze byc inaczej. Dziekuje Ci za to stokrotnie, Jestes inspiracja dla mnie! M. z gor
Przeczytałam i smaczne zaprawy obejrzałam. Szkoda, że nie mogę jeść papryki. Serdecznie pozdrawiam.
Ps.Ciągle czekam na interferon.
Baw60
Papryka wyszła pysznie,dziekuje
Prześlij komentarz