niedziela, 23 września 2012
Ketchup z cukinii
Przepis znaleziony w sieci według mnie bardzo dobry , dałam mniej ostrych przypraw , aromatyzowałam pod koniec gotowania czosnkiem . Na pewno zrobię jeszcze go to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie cukinii . Przepis cytuje za blogiem "Niebieska Pistacja ".
http://niebieskapistacja.blox.pl/2012/08/Ketchup-z-cukinii.html
"
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru
szklanka octu
łyżeczka słodkiej papryki
kopiasta łyżeczka cayenne
łyżeczka pieprzu
400 g koncentratu pomidorowego
garść soli
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy (cukinię i cebulę starłam na tarce o drobnych oczkach). Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy), . Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka, miksujemy blenderem na gładką masę . Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu i przelewamy gorące do słoiczków."
Ja nie pasteryzowałam bo nalałam gorące do słoików i wieczka się zassały .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz