"
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka sojowego
- 1 szklanka cukru ( ja użyłam brązowego, myślę że biały cukier by tu lepiej pasował kolorystycznie - jasny biszkopt wyszedłby po prostu jaśniejszy, a chodzi o kontrast :D )
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka kakao (można więcej, też dla kontrastu)
Wszystkie składniki (prócz kakao) zmiksuj na gładką masę. Podziel
powstałe ciasto na pół, do jednej części dodaj kakao. Wyłóż keksówkę
papierem do pieczenia i wylewaj na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to
łyżkę ciemnego, aż do wyczerpania masy. Piecz ok. 40 minut w temp. 160
stopni (termoobieg)."
4 komentarze:
Na pewno smakuje tak dobrze, jak wygląda! :)
Super! :) Muszę sobie dopisać do listy 'ciast do zrobienia' :)
Ostatnio moja luba probowala upiec ciasto bez jaj i mleka, wyszedl zakalec, oczywiscie trzeba bylo troche zjesc ;) Jestesmy od kilku lat jaroszami i wlasnie przechodzimy na weganizm. Moze ja zaskocze i upieke cos sam :)
Maciek
Macieju ,jesli był zakalec to powody sa dwa , zbyt duża ilość płynu lub zbyt krótkie pieczenie . Szklanka nie jest zawsze równa szklance teraz jest tyle wariantów szklanek .
Prześlij komentarz