niedziela, 29 maja 2011
Biszkopt i masa ze śmietany
Wczoraj upiekłam biszkopt , a dziś rano przełożyłam go masą .
8 jajek
2 niepełne szklanki cukru(250ml)
3 szklanki mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
6łyżek stołowych oleju
szczypta soli
Podana porcja to bardzo duży biszkopt na dużą blachę 35cm na 20cm
Całe jajka ubić na puch z cukrem im dłużej ubijamy tym lepszy biszkopt.Po ubiciu dodajemy po łyżce mąkę, proszek do pieczenia na końcu olej .Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy . Piec około 1h , z polowy porcji 30-35minut w temp 180stopni .
Biszkopt studzimy najlepiej zrobić go dzień wcześniej.Kroimy na blaty i smarujemy kremem .
Krem to :
1 galaretka rozpuszczona w 1szklance wody wystudzona i ubita z dużą śmietną.
U mnie są takie dwie warstwy jedna truskawkowa druga agrestowa . Wierzch posypany gotowa posypką . Ciasto przechowujemy w lodówce , szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
To ja już z niecierpliwością czekam:) Z chęcią zjadłabym takiego pysznego ciasta. A jakby było na dodatek czekoladowe....
Dziękuję za komentarz u mnie!
Ciacho pysznie wygląda!
Pozdrawiam i ciągle podziwiam.
Trochę nie w temacie, ale chciałam podzielić się z Tobą radosną nowiną: 2 lata po zakończeniu leczenia jestem wciąż negatywna! Dostałąm dzis smsa od lekarza prowadzącego.
Pozdrawiam, gietat
Gosiu można zrobić i czekoladowe . Dodajesz kakao do biszkoptu i masy :)
Gietat to super hiper szczęśliwa wiadomość :) Jestem szczęśliwa razem z Tobą :)
Prześlij komentarz