wtorek, 24 maja 2011

Chleb cebulowy

Kupiłam w sklepie chlebek cebulowy i bardzo mi smakował . Postanowiłam ,że robię sobie taki sama w domu . Znalazłam w necie przepis ale dolałam więcej wody niż było w przepisie i zamiast eleganckiego bochenka miałam raczej plaski podpłomyk ale smak miał obłędny i następnym razem będę się trzymać przepisu .
podaję link do przepisu :
http://passionfruit.blox.pl/2010/01/Chleb-cebulowy.html

1 szklanka ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant (7g)(ja dałam świeże  )
1/2 kg mąki pszennej typ 650
4 łyżki mąki żytniej
2 łyżki oleju
1 duża cebula
łyżka soli
olej do natłuszczenia blachy 
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju, aż będzie złota. 
Drożdże wymieszać w misce z mąkami, dodać szczyptę cukru ( -wtedy drożdże lepiej wyrastają),  sól oraz podsmażoną cebulę i wodę.  Zagnieść dobrze ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni .  W razie potrzeby podsypać trochę maki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na  godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować  formę, w której będziemy piec chleb - wysmarować ją olejem, co zapobiegnie przyklejeniu się chleba.
Ponownie zagnieść ciasto. Uformować bochenek i ułożyć go w formie/blaszce. Nakryć je ściereczką, po czym odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. 
Powierzchnię chleba  posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki czemu zyska piękny połysk. Można na chlebie wykonać ukośne nacięcia. Chleb można posypać makiem lub sezamem.
Po 30 minutach wstawiamy chleb do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
Po 10 minutach pieczenia spryskać wnętrze piekarnika wodą ( np. spryskiwaczem do kwiatków, zapobiegnie to wytworzeniu się twardej skórki).
Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze 30 min.

Ja piekłam cały czas w tem 200 st , i nie spryskiwałam wodą bo zależało mi na chrupiącej skórce .