niedziela, 23 września 2012

Ketchup z cukinii

Przepis znaleziony w sieci według mnie bardzo dobry , dałam mniej ostrych przypraw , aromatyzowałam pod koniec gotowania czosnkiem . Na pewno zrobię jeszcze go to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie cukinii . Przepis cytuje za blogiem "Niebieska Pistacja ". http://niebieskapistacja.blox.pl/2012/08/Ketchup-z-cukinii.html " 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru szklanka octu łyżeczka słodkiej papryki kopiasta łyżeczka cayenne łyżeczka pieprzu 400 g koncentratu pomidorowego garść soli Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy (cukinię i cebulę starłam na tarce o drobnych oczkach). Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy), . Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka, miksujemy blenderem na gładką masę . Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu i przelewamy gorące do słoiczków." Ja nie pasteryzowałam bo nalałam gorące do słoików i wieczka się zassały .

Torba czarna w kwiaty

Uszyłam pierwszą torbę z usztywnieniem na ocieplinie , wyszła ciekawie :) Materiał z Ikei podszewka jedwabna .