środa, 12 września 2012

Papryka na zimę super przepis

Przepis na ta paprykę mam juz kilka lat i robię tylko taką jest jędrna i pachnąca ,zawsze się udaje pod warunkiem ,że nie przegotuje się słoików podczas pasteryzacji. Przepis jest dla mnie fajny bo nie trzeba robić wszystkiego od razu . Ja robię tak ,że kroję paprykę zasypuję sola odstawiam na noc a rano dodaję resztę składników i wkładam do słoików . Jak mam czas to pasteryzuje od razu ,jak nie to tez nic się nie stanie jak poczeka trochę w słoikach .
5 kg papryki
1 duża główka czosnku jak ktoś lubi to i dwie można dać
8dkg soli
1 szklanka( 250 ml) cukru
1 szklanka (250 ml) octu 10%
1\2 szklanki(250) oleju

Paprykę kroję w kawałki kosteczki około 1cm do 1,5 cm . W dużym wiaderku zasypuje solą i odstawiam na dłużej , najkrócej 4 h . Chodzi o to aby papryka puściła sok . Na fotce widac właśnie taką paprykę z sokiem .


Soku tego nie wylewamy ale dodajemy do papryki cukier, olej ,czosnek obrany i pokrojony w plasterki . Mieszamy to wszystko i odstawiamy np .2 godziny . Potem papryke wraz z wytworzonym sokiem wkładamy do słoików , lepsze takie nie duże jak po dżemie . Pasteryzuje dosłownie 5 -10 minut i potem gorące słoiki stawiam do góry denkiem okrywam grubo kocem i zostawiam do wystygnięcia . pasteryzuje krótko to wtedy papryka zachowuje jędrności , jesli się ją długo gotuje robi się miękką ale może komuś taka właśnie smakuje . bardzo dobry jest czosnek z takiej papryczki . Wszystko razem jest pachnące i smaczne . używam tego do pizzy na kanapki , do sałatek .Ocet można dać słabszy i cukier tez można dać w mniejszej ilości no 3\4 szklanki .