czwartek, 21 czerwca 2012

Domowe Hot dogi

Przepis na te apetyczne bułeczki znalazłam na tej stronie
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131505654,131505654.html
Jest to ciekawa alternatywa na "coś " do szkoły na drugie śniadanie lub na ciepłą kolacje . Bułeczki można nadziać skrawkami wędlin , żółtym serem , papryka lub pieczarkami . Do parówki można dodać kawałek żółtego sera i papryki będzie bardziej kolorowe i sycące . U mnie każda bułeczka zawiera pół parówki . Przepis cytuję za autorką
"2,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
2 łyzki oleju
1 jajko
1 łyzeczka soli
25g świeżych drożdży


ponadto:
6 parówek bez osłonek
6 plastrów sera żółtego tostowego
ziarna sezamu do posypania
roztrzepane jajko do posmarowania




Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawic na 15 minut. Po tym czasie zaczyn
wymieszac z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić przykryte
ściereczką na minimum godzinę do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 6 części a z każdej zrobić owalnego
placuszka o długości ciut większej od parówki. Na każdym placuszku ułożyć przekrojony żółty
ser (na pół i prostokaty ułożyć wzdłuż placka). Na to ułożyć parówkę i dokładnie zlepić ciasto
dookoła. Lekko zrolować i ułożyc łączeniem na spód na blasze wyłożonej matą do pieczenia.
Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Każdego hot-doga nasmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 25-30 minut do
momentu zrumienienia.
Podawać ciepłe :) Można przekroic na pół i do środka dać po odrobinie keczupu i musztardy.
Smacznego "