niedziela, 5 czerwca 2011

Domowe lody sernikowo-jogurtowe i inne




Dziś degustujemy lody mojego wyrobu .Smaki do wyboru ;cytrynowe, kawowe, sernikowo-jogurtowe , malinowe.

Lody powstały dzięki inspiracji tym przepisem na GW
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112326399.html

Cytuje przepis oryginalny autor Daxter
"dla ochłody w na upalne dni ,dzisiaj zrobiłam i mam nadzieje na te
zapowiadane na przyszły tydzien upały :)
tak naprawde domowe bez konserwantów i całej tablicy Mendelejewa .
Składniki :
1/2 l smietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyzki cukru ubic na sztywno (smietane najpierw schłodzic w lodówce).
4 swieże umyte jajka-ubić białka z 2 łyzkami cukru i dodac żóltka ubic na
kogiel mogiel wraz z 1 cukrem wanilowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodac ubite jaja kolejnośc
jest ważna (do smietany dodac jajka )wpływa na konsystencje lodów.

Nastepnie mozna dodac rózne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi mase podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej czesci dałam podsmazone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobic kule kasate podzielic na trzy czesci do jednej dac
ropuszczona czekolade do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okragłym dnie i do zamrazali na min 6 godz.

Najlepsze na drugi dzien lody muszą sie przegryść.

Ja uzywam starych pojemików po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą iloscia cukru,
no napewno ta smietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakies preparaty tłuszcowomleczne w kupnych lodach.

Mozna zaszalec ze smakami wedle uznania .
Pozdrawiam i zyczę smacznego:) ""


dla ochłody w na upalne dni ,dzisiaj zrobiłam i mam nadzieje na te
zapowiadane na przyszły tydzien upały :)
tak naprawde domowe bez konserwantów i całej tablicy Mendelejewa .
Składniki :
1/2 l smietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyzki cukru ubic na sztywno (smietane najpierw schłodzic w lodówce).
4 swieże umyte jajka-ubić białka z 2 łyzkami cukru i dodac żóltka ubic na
kogiel mogiel wraz z 1 cukrem wanilowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodac ubite jaja kolejnośc
jest ważna (do smietany dodac jajka )wpływa na konsystencje lodów.

Nastepnie mozna dodac rózne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi mase podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej czdla ochłody w na upalne dni ,dzisiaj zrobiłam i mam nadzieje na te
zapowiadane na przyszły tydzien upały :)
tak naprawde domowe bez konserwantów i całej tablicy Mendelejewa .
Składniki :
1/2 l smietany kremowej takiej 36% najlepiej wiejskiej z braku takowej u mnie
tortowa 36%
plus 2 łyzki cukru ubic na sztywno (smietane najpierw schłodzic w lodówce).
4 swieże umyte jajka-ubić białka z 2 łyzkami cukru i dodac żóltka ubic na
kogiel mogiel wraz z 1 cukrem wanilowym.
Ważne: połączyć wszystko razem- do śmietany ubitej dodac ubite jaja kolejnośc
jest ważna (do smietany dodac jajka )wpływa na konsystencje lodów.

Nastepnie mozna dodac rózne dodatki smakowe ja zrobiłam truskawkowe i z
orzechami włoskimi mase podzieliłam na pół jedna wymieszałam z pure
truskawkowym do drugiej czesci dałam podsmazone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobic kule kasate podzielic na trzy czesci do jednej dac
ropuszczona czekolade do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okragłym dnie i do zamrazali na min 6 godz.

Najlepsze na drugi dzien lody muszą sie przegryść.

Ja uzywam starych pojemików po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą iloscia cukru,
no napewno ta smietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakies preparaty tłuszcowomleczne w kupnych lodach.

Mozna zaszalec ze smakami wedle uznania .
Pozdrawiam i zyczę smacznego:) sci dałam podsmazone w syropie orzechy włoskie .
Można tez zrobic kule kasate podzielic na trzy czesci do jednej dac
ropuszczona czekolade do drugiej truskawki do trzeciej posiekany ananas z
syropu wszystko warstwami do miski o okragłym dnie i do zamrazali na min 6 godz.

Najlepsze na drugi dzien lody muszą się przegryść.

Ja uzywam starych pojemików po lodach lub kubki po margarynie.
I takim sposobem mamy lody o swoich ulubionych smakach z małą iloscia cukru,
no napewno ta smietana jest kaloryczna ale naturalna tak jak jajka a nie
jakies preparaty tłuszcowomleczne w kupnych lodach.

Mozna zaszalec ze smakami wedle uznania .
Pozdrawiam i zyczę smacznego:)


Ja robiłam lody tak . Białka ubijałam " na sztywno " dodawałam cukier w proporcji 1 jajko -1 łyzka cukru . Do białek ubitych z cukrem dodawałam po jednym żółtka .
W drugiej misce ubijałam śmietanę słodką 30% z cukrem , Mieszałam obie masy bardzo delikatnie łyżką . Ważne jest to aby do śmietany dodawać jajka inaczej masa opada .Potem dzieli się na porcje i dodaje dodatki smakowe . Wlewa się do pojemników i mrozi , nie trzeba mieszać w czasie mrożenia.
Lody kawowe _ sypałam kawę rozpuszczalną do masy ale to nie byl dobry pomysł, kawa się nie rozpuszcza dobrze lepiej jest dodawać kawę do ubijanej śmietany .
Lody malinowe , dodałam do ubijanej śmietany sok z malin domowego wyrobu i owoce przetarte przez drobne sitko .
Lody cytrynowe : Ugotowałam syrop z cukru i odrobiny wody do ostudzonego dodałam sok z 4 cytryn .syrop cytrynowy dodałam do ubijanej śmietany . Trzeba użyć jak najmniejszej ilości wody .


Najlepsze moim zdaniem były lody sernikowo jogurtowe ,
ubiłam 2jaja z cukrem podanym sposobem zaczynając od obicia białek , w drugiej misce ubiłam duży jogurt z śnieżką takim zgęstnikiem do robienia bitej śmietany . Do ubitego jogurtu dodałam masę jajeczną delikatnie wymieszałam i do tego wszystkiego dałam duży serek waniliowy homogenizowany taki z Biedronki nie pamiętam gramatury dziś sprawdzę. Wszystko trzeba mieszać delikatnie od góry do dołu aby ubite masy połączyły się i nie opadły . Gwarantuje to puszystość lodów . Lody takie mrozi się w zamrażalniku , i nie miesza w trakcie mrożenia . Są pyszne jak lody gałkowane z cukierni . Ja mam jajka dobre , sprawdzone od kur które hoduje moja mama .
przepis jest super bo bez problemu tanio szybko mamy lody w smakach jakie tylko sobie wymyślimy .
Teraz mam w zamrażalniku lody truskawkowe , kupię dzieciom do nich wafelki z cukierni , będą miały niespodziankę . Cena jednej gałki w lodziarni to 1,5 a ja dzięki temu przepisowi można je jeść do woli.
Myslę ,że i wersję dietetyczną można zrobić . Jogurt ubić ze zgęstnikiem do śmietany, dodać słodzik i dodatki smakowe .warto spróbować .