niedziela, 21 sierpnia 2011

Ogórki kiszone w butelkach po mleku .

Na prośbę czytelniczki bloga podaję mój sposób na kiszenie ogórków . Wiem ,że ludzie kiszą w dużych butlach 5 l po wodzie , ale dla mnie to jest zbyt wielka porcja . Gdzieś w necie wyczytałam ,że można wykorzystać do tego plastikowe butelki po mleku . W zeszłym roku wypróbowałam ten sposób i były dobre . Jest to dobry sposób , ja zbierałam butelki cały rok gromadziłam je czyste i umyte w dużym worku w piwnicy . Kiedy już miałam ogórki butelki były gotowe do napełniania , nie było problemu z myciem słoików i szukaniem wieczek .jedyny minus tego sposobu to jest to ,że możemy wykorzystać tyle niezbyt duże ogórki , które zmieszczą się w szyjkę butelki . Zalewę robię od lat taka samo na 5 litrów wody daję 200g soli . Wodę pzregotowuję sypię sól i odstawiam do wystygnięcia , letnią zalewą zalewam ogórki . Dla zapachu i smaku dodaję czosnek i koper liście nasiona kwiatostan i łodygi . Ogórki zalane zalewą trzymam dwa dni w kuchni i odkręcam zakrętki aby wypuścić powstający w czasie fermentacji gaz , potem wynoszę do piwnicy , nie zdarzyło mi się aby się nie udały czy popsuły , pod warunkiem ,że butelki będą dobrze wymyte . Aby wyjąć ukiszone ogórki odcinam wierzch butelki nożem i przekładam je do słoika wraz z sokiem .