środa, 2 marca 2011

Forszmak :)

Danie dziwnie się nazywa , ale jest smaczne i można wykorzystać różne rodzaje wędlin . Ja swój zrobiłam z okrawków , akurat trafiłam na  świeżo krojone . Za 2zl mam baniak sosu :) . Oczywiście można zrobić go z mięsa np piersi kurczaka , lub wieprzowiny pokrojonej w kawałeczki .
W baniaku na tłuszczu ( olej lub słonina ) obsmażamy pokrojoną w paski wędlinę , dużą cebule pokrojona w kostkę lub piórka . Spotkałam się tez z taką wersją gdzie dodaje sie pieczarki krojone w plasterki . Smażymy aż cebula zmięknie, dodajemy kiszone ogórki pokrojone w paseczki  , dodajemy koncentrat pomidorowy , pieprz ziolowy paprykę  pikantną . Zagęszczamy łyżką mąki rozmieszana  zimną woda    Danie wychodzi dość kwaśne w smaku , można to złagodzić łyżeczką cukru . Forszmak podałam z gotowaną kaszą jaglaną , można z ziemniakami , ryżem lub po prostu z chlebem .

4 komentarze:

joannat pisze...

A można to danie zrobić z sosem pieczeniowym? Niestety od pewnego czasu nie mogę znieść zapachu koncentratu pomidorowego.

roxannahcv pisze...

Można spróbować z sosem pieczeniowym powinno tez być smaczne .

Gośka pisze...

Powiem szczerze, że nigdy takiego sosu nie jadłam, to znaczy żeby dodawać ogórki i to kiszone. Jak już przestanę być na "lekkostrawnej diecie" to wypróbuję. Brzmi mocno intrygująco.

Gośka pisze...

Ciągle mi ten przepis "chodził po głowie" i zastanawiałam się co mi takiego przypomina. A dokładnie jakie danie. I przypomniałam sobie. Gdyby zamiast kiszonych ogórków dodać paprykę i pieczarki byłoby coś takiego jak leczo.