środa, 6 kwietnia 2011

Sałatka Kwiatek

Bardzo lubię tą sałatkę , przepis na nią przywiozłam z mojego pobytu we Francji w latach 90 . Miałam to szczęście i możliwość pracować przez dwa lata w Nicei i Monaco . Bardzo dziękuje Osobie która mi to umożliwiła . To były najpiękniejsze dwa lata mojego życia , bardzo żałuję ,że nie mogłam tam zostać na zawsze .
Potrawy które tam jadałam bardzo mi smakowały , nawet najprostsze dania tamtej kuchni są przepyszne , a bagietki tak dobre ,że można je jeść bez końca . Była bym bardzo szczęśliwa gdybym mogła kiedyś jeszcze tam pojechać a najlepiej zostać na zawsze . Klimat bez zimy jest wspaniały :) .
Sałatkę kwiatek bardzo łatwo się robi , można ją przygotować wcześniej miesza się bezpośrednio przed jedzeniem . W oryginalnym przepisie w skład wchodzi cykoria ale ja jej nie miałam i zastąpiłam ją kapustą pekińską .
Na sałatkę potrzebujemy :
Gotowane buraczki
cykorie lub kapustę pekińską
Gotowane jajka
sos Vinegret gotowy z torebki lub wykonany samodzielnie najlepiej z wkrojonym ząbkiem czosnku
Duża salaterka .
Na dnie miski rozrabiamy sos , na niego układamy buraczki pokrojone w dość duża kostkę , jaja rozgniatamy widelcem , i układamy na wierzchu buraczków naokoło wykładamy pokrojono drobno kapustę . Sałatka wygląda jak kwiatek stąd jej nazwa . Podajemy nie zamieszaną . Mieszamy przed spożyciem , ja bardzo lubię taką sałatkę , a z dodatkiem bułki może zastąpić mi kolację lub obiad . 
Chwalę się tez torebką komunijną zrobiłam ją na zamówienie , kwiatek tez sama zrobiłam :)

2 komentarze:

Gośka pisze...

Prześliczna torebka! Co do dań z tamtych rejonów...to prawda: są pyszne, nie tak ciężkostrawne jak nasze dana.

baw60 pisze...

Chwal, chwal się! Jesteś niesamowita! Pozdrawiam.