piątek, 26 sierpnia 2011

Papryka na zimę

Mam sprawdzony przepis na paprykę robię ja co roku i zawsze wszystkim smakuje jest jędrna chrupiąca i nie psuje się .
Ja robię ją "na oko " ale podaję proporcje .
4kg papryki może być różnokolorowa .
1 duża główka czosnku
6dkg soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10% można dać słabszy
3\4 szklanki oleju .

Paprykę należy pokroić w dowolne kawałki ja kroję w nieduże kwadraty .czosnek w plastry . Posypujemy solą dodajemy cukier i olej i odstawiamy na 4 godziny aby puściło sok . Potem dodajemy ocet .

Paprykę z powstałym "sokiem " wkładamy do słoików upychając łyżeczką.

Nieduże słoiki np dżemówki pasteryzujemy 10 minut jeśli paprykę pasteryzuje się zbyt długo robi się miękka .

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

bardzo dziękuje

Docia pisze...

Jak tu wchodzę dostaję dziki apetyt. ;))

Anonimowy pisze...

Jak mi sie wydaje, ze z braku pieniedzy moje zycie musi byc szare i ograniczone, pokazujesz mi Edytko, ze moze byc inaczej. Dziekuje Ci za to stokrotnie, Jestes inspiracja dla mnie! M. z gor

baw60 pisze...

Przeczytałam i smaczne zaprawy obejrzałam. Szkoda, że nie mogę jeść papryki. Serdecznie pozdrawiam.
Ps.Ciągle czekam na interferon.
Baw60

dorjana pisze...

Papryka wyszła pysznie,dziekuje