środa, 5 grudnia 2012

Pasta do chleba z ciecierzycy

Miałam w szafce puszkę ciecierzycy , szukałam ciekawych przepisów na jej wykorzystanie i znalazłam coś co od początku wydawało mi się ,że na pewno nie będzie mi smakować . Pasta z fasoli do chleba ??/ No nie to na pewno nie będzie dobre !!Ale w necie wszyscy zachwalali postanowiłam zrobić i ja . Przepis jest mega prosty w garnuszku zmiksowałam odcedzoną cieciorke , łyżeczkę koncentratu pomidorowego , odrobinę chili , pół łyżeczki soli i połowę ząbku czosnku do tego łyżkę oleju . Wszystko razem zamieniło się w przepyszną masę i rzeczywiście jest bardzo smaczna do chleba . Jednak ja będę ją robić bez czosnku ,bo to nie jest dodatek dobry dla mnie . Poczęstowałam sąsiadkę , która nie ufnie przyglądała się kanapce , ale po chwili wróciła z kartka i długopisem prosząc o przepis .
Robiłam ostatnio badania i bardzo się ciesze bo ALat i aspat są oba w okolicy 55:) od jakiegoś czasu piję szałwię na noc . Koleżanka poleciłam mi ,że to dobre na oczyszczenie wątroby .

3 komentarze:

madzialena pisze...

Wszelkie pasty na bazie strączkowych są bardzo smaczne:) Hummus jest właśnie pastą robioną z ciecierzycy i dodatków (uwielbiam!).
Super, że transaminazy spadły:) Nie wiedziałam, że szałwia pomaga oczyścić wątrobę.
Ja natomiast codziennie rano pół godziny przed śniadaniem piję szklankę wody źródlanej z sokiem z połowy cytryny. Świetnie rozgrzewa i najprawdopodobniej oczyszcza wątrobę właśnie, na pewno usprawnia działanie układu trawiennego.

ulinkap pisze...

dziękuję za przepis- dziś wypróbuję! dam znać czy nam też posmakowało. I zdrowia Ci życzę na Nowy Rok zwłaszcza po świątecznych przejściach!!

ulinkap pisze...

pasta pyszna, tylko zepsułam mikser podczas robienia i musze koniecznie blender nowy kupić. Szkoda e moim dzieciom nie posmakowało, ale są jeszcze nadzieje ze następnym razem posmakuje :)