sobota, 4 maja 2013

Kotlety brokułowo -serowe

W zakamarkach mojej zamrażarki znalazłam zamrożonego niedużego brokuła . Postanowiłam zrobić z niego kotlety . Kiedyś natknęłam się w sieci na taki pomysł wykorzystania tego smacznego warzywa .Brokuł podzielony na kawałeczki ugotowałam w wodzie z odrobiną cukru dzięki temu zachowuje zielony kolor . Ugotowany odcedziłam na sitku , a potem lekko odcisnęłam w dłoniach z nadmiaru wody . W miseczce rozdusiłam brokuł widelcem na mniejsze kawałki , dodałam dwa jajka , dużą garść tartego żółtego sera ,sól , pieprz , bazylię,i bułkę tartą w takiej ilości,aby wchłonęła wilgoć z masy . Odstawiłam aby masa spęczniała i dobrze się związała ze sobą. Dłonie zwilżyłam wodą i formowałam nieduże kotleciki,smażyłam na rozgrzanym oleju na niedużym ogniu do uzyskania złotego koloru . Ser w środku takiego kotlecika jest płynny a na brzegach gdzie się smaży chrupiący. Dla mnie pyszny na gorąco i na zimno .

1 komentarz:

dorjana pisze...

Ale pysznosci,uwielbiam:)
Podobnie pyszne sa kotleciki z kalafiora:)