poniedziałek, 20 maja 2013

Sałatka z kaszy gryczenej

Mamy w Polsce ogromne bogactwo kasz , które są bardzo zdrowe a na naszych talerzach i tak zawsze ląduje ziemniak . Przyznaje się ,że i ja zbyt często nie gotuje kasze,ale ostatnio obiecałam sobie ,że najwyższy czas to zmienić . Na pierwszy ogień poszła kasza gryczana , moje dzieci ją lubią i nazywają "czarny ryż" . Wymyśliłam sobie taką sałatkę , robi się ją szybko , jest smaczna ,sycąca . Do jej zrobienia wykorzystałam oliwki z Tesco , te najtańsze kosztują 1,20 za opakowanie i bardzo je lubię . Można jednak ten dodatek pominąć ,najważniejsze są warzywa i kasza . Do ugotowanej zimnej kaszy dodałam pomidory , szczypiorek , drobno pokrojoną cebule , oliwki, można dodać paprykę . Nie dodawałam ogórka z tego powodu ,że ogórek plus pomidor to zero witaminy C w surówce , te warzywa choć smakowicie się komponują jednak nie powinny razem lądować na talerzu . Teraz przyprawy , sól (najlepsza ta nieoczyszczona gruboziarnista ), pieprz czarny mielony , łyżeczka oliwy z oliwek lub inna zwykła oliwa ,koniecznie trochę soku z cytryny lub octu winnego . Mieszamy wszytko razem , odstawiamy na chwilkę ,aby smaki się przemieszały. Dla mnie była to idealna sałatka , zastąpiła mi obiad i kolacje . Polecam :)) .


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ale mi narobiłaś smaku na kaszę...
Lubie do zabrania do pracy taki zestaw: kasza + podsmażona cebulka, podsmażony czosnek, oliwki, orzechy włoskie + daję troszkę pesto i wkrajam ser feta, żeby było też białko. Albo tuńczyka z puszki zamiast fety, jeśli jem w domu.

dorjana pisze...

Wierze ze jest pyszna ja lubie pewna sałatkę z kasza pęczak, kukurydza,
czerwona fasolka,cebulka,zielonym ogórkiem,zielona pietruszka
sosem winegret z odrobina musztardy,mniam:)
Pozdrowionka

Anonimowy pisze...

mmm kaaasze!!! pycha sprawa:) Ja często robię kaszę jaglaną na słodko na śniadanie np. z morelami,jabłkiem, daktylami, migdałami, przyprawioną cynamonem i imbirem - no po prostu co kto lubi i na co ma ochotę. Albo gotuję ją do obiadu z marchewką na przykład do mięsa... Kaszę gryczaną i perłową uwielbiam z sosami do mięsa. Kasze można robić na milion sposobów, przemycać dzieciom np. budynie z kasz, kruszonki z nich do ciast...

pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!

Marta