poniedziałek, 14 marca 2011

Chleb łatwy krok po kroku

Zrobiłam dla Was instrukcję fotograficzną  jak krok po kroku zrobić łatwo domowy chleb . Nie jest to ani trudne ani pracochłonne . Zresztą sami zobaczcie :)
Porcja na dwie blaszki keksowe 9cm na 32cm .
Potrzebujemy kilogram mąki najlepsza jest taka o numerze 650 , ja swoją kupiłam w carrfour, kosztowałam chyba 1,60.Można dodać mąki żytniej .Ja do 1kg maki pszennej dodałam szklankę mąki żytniej .
Smak chleba zależy od maki jakie użyjemy jeśli mamy mniej niż 650 to wyjdzie bardziej bułka niż chleb .
Bierzemy duża miskę najlepiej nie używać metalowych misek ani łyżek , nie pamiętam czemu ale ciasto lepiej wtedy rośnie .
Do miski wlewamy 1litr ciepłej wody , kostkę 10dkg drożdzy , dwie łyżeczki soli , łyżeczkę cukru , 6 łyżek maki . Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Ja mam ten luksus ,ze stawiam na ciepłym piecu kaflowym i rośnie raz dwa :)
Tak powinien wyglądać wyrośnięty zaczyn .Do niego dodajemy kilogram przesianej maki , szklankę mąki żytnej , ja dodałam 1/2 szklanki otrąb , i szklankę ziarenek słonecznika . Dodatki smakowe sa dowolne co kto lubi , mogą być ziarnka dyni , płatki owsiane , siemię lniane .

Wszystko to razem mieszamy , ja robiłam to łyżką drewnianą , ciasto jest dość rzadkie , nie da się go mieszać ręka ani ręka nakładać do foremki.
Wymieszane ciasto , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Tak wyglada wyrośnięte .
Szykujemy foremki na chleb , ja posmarowałam je olejem i wysypałam ziarenkami słonecznika .
Wyrośniętę ciasto należy wymieszać, i nakładać do foremek .wierzch chlebów skropiłam odrobiną oleju i posypałam ziarenkami .
Formy z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu . Rośnięcie ciasta zależy od tym im cieplej tym szybciej rośnie .Teraz ważne jest aby dobrze rozgrzać piekarnik do 200 stopni , nie wkładajcie tylko niewyrosnietego chleba do piekarnika bo będzie zakalec .
Pieczemy 15 minut w temp 200 stopni , a potem aż chleb się zrumieni w temp 180 stopni . okolo 1 godziny może mniej jesli szybko się rumieni .
Upieczony chleb wyglada tak

6 komentarzy:

martan pisze...

Dziękuje ze ten przepis, wydaje się rzeczywiście prosty, spróbuje go wykorzystać.

Anonimowy pisze...

o, Moja Droga:)
Dzięki serdeczne za przepis. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale sądzę, że z Twoją obrazkowo-łopatologiczną pomocą uda mi się. W weekend zrobię pierwsze podejście.
Serdeczności dla Dzieci!!:)

Anonimowy pisze...

Przepis prosty, a chleb wygląda pysznie. Ja do tej pory piekąc chleb (też w keksówkach) używałam mieszanek do wypieku.

tajemnezapiski.blogspot.com pisze...

Ale z Ciebie pracuś!
Pozdrawiam serdecznie. 23 marca idę po raz pierwszy do szpitala na badania!
Proszę, trzymaj kciuki!!!
Pozdrawiam bardzo serdecznie.

Gosia pisze...

ja też robię chlebki,co pokazywałam już na moim prywatnym blogu / mam nadzieję ,że dotarło zaproszenie ???

Twój chlebek tez smakowity,mniam,mniam :))

Unknown pisze...

Wygląda świetnie.Ja właśnie skończyłam piec pizze.Z chęcią jednak skorzystam z twojego przepisu.