wtorek, 29 marca 2011

Torcik rafaello z ksylitolem

Dostałam na spróbowanie cukier z soku brzozy inaczej zwany Ksylitol . Dziękuje Justynko :)) Cukier ten jest bardzo zdrowy dla organizmu ma ogromną listę zalet .Użyłam go do zrobienia mojego torciku rafaello . Dodaje relacje z pieczenia krok po kroku wiem ,ze czyta mnie wiele osób , które są zainteresowane właśnie taka forma gotowania . Torcik jest łatwy szybko się go robi można go upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce , nabiera wtedy smaku i wilgotności . Oczywiście można go piec ten ze zwykłym cukrem .
Ja swój torcik piekłam w prodiżu , jest to proporcja na tortownice , aby upiec go w dużej blaszce nalezy podwoić składniki .
Na biszkopt zużyłam :
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
1i 1/2 szklanki  mąki
4łyżki oleju
cukier waniliowy
W naczyniu ubijamy na puszystą masę całe jajka z cukrem , trwa to dośc długo im lepiej ubijemy jajka z cukrem tym bardzie puszysty będzie nasz biszkopt .
Do masy dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia ale trzeba to robić delikatnie czyli po łyżeczce wsypujemy i ubijamy cały czas , potem olej .
Szykujemy  wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą  formę ,wylewane ciasto i pieczemy w tem 170stopni aż wierzch będzie rumiany .

Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy na dwie części .
Szykujemy krem do przelożenia  ciasta .
 U mnie to : duża paczka wiórek kokosowych z biedronki , dwie małe śmietany , szklanka słodkiej śmietanki 12%, 1/2 szklanki cukru brzozowego , łyżka czubata żelatyny w proszku . masę można robić na żelatynie ale tez dobra wyjdzie gdy dodamy zamiast żelatyny Fix śmietankowy czyli śmietankę do ubijania w proszku . wtedy dodajemy proszek do śmietany i ubijamy na koniec wsypujemy wiórki .


Smietany ubijamy z cukrem dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i podgrzaną do rozpuszczenia . Po dodaniu żelatyny masa zaczyna gęstnieć wtedy wsypujemy wiórki . Biszkopt dobrze jest nasączyć odrobina wody z sokiem z cytryny , ja pokropiłam biszkopt odrobina samej cytryny .
Smarujemy w środku
I na wierzchu oraz boki ciasta .
Wierzch udekorowałam rozpuszczoną mleczną czekoladą .

2 komentarze:

agnesp76 pisze...

Wygląda smakowicie :)

Pytanie mam - do kremu potrzebne dwie małe śmietany , szklanka słodkiej śmietanki 12% - czyli w sumie 3? Te dwie śmietany jaki powinny mieć %?

A żelatyny ile - zawsze mam z nią problem - łyżeczkę?

Pozdrawiam

roxannahcv pisze...

3 śmietany kwaśne lub słodkie ilość tłuszczu zależy od Ciebie, ja dałam czubatą łyżkę żelatyny bo zawsze obawiam się ,że daje za mało .