sobota, 30 listopada 2013

Wega Zebra

Na andrzejki   upiekłam dzieciom ciasto o nazwie zebra ,jest bardzo łatwe w zrobieniu i na pewno uda się nawet kulinarnym beztalenciom :) Trzeba tylko je dobrze wypiec aby nie robił się zakalec w środku .Przepis pochodzi z blogu"Roślinny blog Kulinarny " moja modyfikacja to 3/4 szklanki zwykłego cukru i mleko ryżowe zamiast sojowego .w wersji dla nie wegan może być zwykłe mleko .Ja foremkę posmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą .

"
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka sojowego
  • 1 szklanka cukru ( ja użyłam brązowego, myślę że biały cukier by tu lepiej pasował kolorystycznie - jasny biszkopt wyszedłby po prostu jaśniejszy, a chodzi o kontrast :D )
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka kakao (można więcej, też dla kontrastu)
Wszystkie składniki (prócz kakao) zmiksuj na gładką masę. Podziel powstałe ciasto na pół, do jednej części dodaj kakao. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i wylewaj na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego, aż do wyczerpania masy. Piecz ok. 40 minut w temp. 160 stopni (termoobieg)."

 

4 komentarze:

ivoncja pisze...

Na pewno smakuje tak dobrze, jak wygląda! :)

Magda ó Eirinn pisze...

Super! :) Muszę sobie dopisać do listy 'ciast do zrobienia' :)

Anonimowy pisze...

Ostatnio moja luba probowala upiec ciasto bez jaj i mleka, wyszedl zakalec, oczywiscie trzeba bylo troche zjesc ;) Jestesmy od kilku lat jaroszami i wlasnie przechodzimy na weganizm. Moze ja zaskocze i upieke cos sam :)

Maciek

roxannahcv pisze...

Macieju ,jesli był zakalec to powody sa dwa , zbyt duża ilość płynu lub zbyt krótkie pieczenie . Szklanka nie jest zawsze równa szklance teraz jest tyle wariantów szklanek .