sobota, 14 maja 2011

Domowe kajzerki

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam na blogu "Lubię gotować"
http://lubie.gotowac.com/
Podaję przepis zaczerpnięty z tego bloga
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić , aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby „odpoczęło” przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut . Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut.


Wczoraj je piekłam ale zniknęły jak kamfora :)dziś upiekłam z podwójnej  porcji. Bułeczki są przepyszne ,używałam mąki typ650 .Ciasto jest dość luźne po wyrosnięciu, wykładałam je na stolnice posypaną mąką i dzieliłam nożem na porcje i formowałam rekami posypanymi mąką . Niestety nie udało mi się zrobić takich ślicznych nacięć na wierzchu bułeczek :(

Brak komentarzy: